big_image

Dupe or Original? | How Zara makes this decision hard

2017/04/11


Maybe you have spotted it, or you even own one - a Zara dupe of the Acne Velocite jacket. Massive aviator faux leather jacket with a superfurry lining, for a tiny fraction of the original one's price.
Really a nice one, no surprises I've seen it so often on streets and blogs everywhere.

You know, the thing about Zara is that there is always this difficult dichotomy - dope style for little money x poor quality and high chance it has been copied from a runway.
Lavish fashionista's soul x acknowledgment, WHY all these items are so much cheaper and that stealing intellectual property is bad.

Every coin has two sides and everything can be excused, somehow. Zara brings fashionable pieces to women who fancy stylish wardrobe, but who couldn't be ever able to buy the original version of those.

No more words needed, I have a love-hate relationship with Zara

One way or another, I've decided not to buy this jacket.
I've bought an original Acne hat instead of it (but for the same price). It doesn't warm me the whole body like a jacket, however, the feeling that I've supported a designer and haven't chosen to wear a copy, warms me inside.


But let's wait what I'll go for the next time (I've seen some very cool summer shoes collection by Zara ehmm). I'm a lavish fashionista sometimes (read 'too often').
How about you and Zara? Friends, or not really?



Možno ste postrehli alebo dokonca sami máte - Zarou okopírovanú Acne Velocite jacket. Masívna aviator bunda z umelej kože a huňatou podšívkou za smiešny zlomok ceny tej pravej.
Fakt pekná, kombinovateľná so všetkým. Niet sa čo sa diviť, že som spomedzi všetkých kópii narážala v uliciach a na blogoch práve na túto najčastejšie.

Viete ako, pri Zare je to vždy o tom - super štýl, za relatívne málo peňazí x väčšinou zle ušité z nekvalitných materiálov a pravdepodobne okopírované od nejakého designéra.
Stračia duša ženy parádnica x vedomie, PREČO je to tak lacné a že duševné vlastnítcvo sa kradnúť nemá.
Každá minca má dve strany a každé konanie si dokáže človek nejak ospravedlniť (aj keď len sám pred sebou, že ano) - Zara takto prináša ženám, prahnúcim po móde, kúsky, ktorých dokonalejšie verzie by si nikdy dovoliť nemohli.


Tak či onak, rozhodla sa nakoniec pre 'nekúpiť'.

Namiesto nej, no za takmer rovnakú sumu, som si zaobstarala vlnenú Acne čiapku. Nezahreje celé telo, ako bunda, ale o to viac výhrevný je pocit, že som podporila designéra a nenosím (vedome) kópiu.

Ale uvidíme, čo preváži nabudúce (zahliadla som novú kolekciu letnej obuvi ehmm). Tiež som občas (čítaj stále) žena parádnica.
Ako vy a Zara? Kamarátite sa, či? U mňa je to taký love-hate relationship, s vyšším podielom toho hate :D

2 komentáre

  1. - u mne to funguje na te bazi, ze je mi doslova hanba tam vubec vkrocit (coz se deje casteji, nez bych si prala). klopim zrak a snazim se byt pokud mozno neviditelna :D
    nedej boze, kdyz neco koupim ! to pak tu jejich papirovou tasticku zurive cpu do kabelky/batohu, abych ji bleskurychle ukryla pred okolnim svetem !

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Markét, můžeme tam příště jít spolu :D mám totiž dost podobné pocity. love hate relationship s důrazem na to hate. když jsem tam byla naposledy, tak jeli dost na Gucci vlně. uff. kdo tu "inspiraci" pozná, tak asi má dilema, jestli si něco pořídit. já na to ještě nahlížím z etického hlediska, inditex je jeden z největších znečisťovatelů planety.. zároveň podmínky výroby nejsou dobré + po několika nošeních je dost možné, že už ten kousek k nošení nebude.. cost per wear je takhle potom vysoký i přes nižší cenu..
      takže když se mi podaří tam něco koupit (už dlouho ne, kromě minipeněženky..:), tak z toho mám radost, ale zároveň černé svědomí.. hm, dává to smysl? snad jo.

      Odstrániť